In de eeuwen der eeuwen. De laatste reis vastgelegd
In 2010 startte de gemeente Maasmechelen met het ruimen van oude graven te Opgrimbie. Heemkring 't Oude Grimbiaca heeft toen het nog ongeschonden kerkhof vastgelegd op foto en ging op zoek naar verschillende bijbehorende bronnen over de laatste reis: doodsbrieven, bidprentjes, rouwadvertenties ... Je maakt kennis met voormalige inwoners uit Opgrimbie en volgt hun laatste reis.
Waar?
Gemeenschapscentrum Opgrimbie , Hoekstraat 1, 3630 Opgrimbie, BE
Wanneer?
zo 27/04/14
 
50 jaar Turkse migratie
In 2013 werden in het kader van de uitgave van een fotoboek reeds honderden foto's van en door Turkse families verzameld. Tuinwijk 2020 en de Turkse gemeenschap tonen nu een selectie van historische foto's op diverse locaties in de Tuinwijk. Vaak vergeten of onbekende geschiedenis wordt herontdekt: Turkse families in een nieuwe omgeving, religieuze beleving, vreugde, maar ook verdriet en heimwee.
Waar?
Tuinwijk Eisden , Guillaume Lambertlaan 17, 3630 Vucht, BE
Wanneer?
zo 27/04/14
 
Van heinde naar verre: terugkeermigratie en doorstroommigratie
Veel mensen zijn vertrouwd met de geschiedenis van de vele migratiestromen naar de Mijnstreek. Dat een deel van deze arbeidsmigranten terugkeerde naar het thuisland of verder trok naar Amerika, Canada of Australië is een veel minder gekend fenomeen. Ontdek op deze tentoonstelling de verhalen en het erfgoed van deze ex-Eisdenaren en hoor de persoonlijke getuigenissen over hun tocht en nieuwe leven
Waar?
Casino , Kastanjelaan 53, 3630 Opgrimbie, BE
Wanneer?
zo 27/04/14
 
50 jaar Marokkaanse migratie
Beide Marokkaanse moskeeën ontplooien naast hun religieuze functie ook socioculturele initiatieven. In het kader van de herdenking van 50 jaar Marokkaanse migratie riepen zij, in samenwerking met de gemeente Maasmechelen, de gemeenschap op historisch fotomateriaal ter beschikking te stellen en hun verhalen te delen. Diverse thema's komen aan bod: tewerkstelling, religie, huisvesting, gezinshereni
Waar?
Moskee Mohammadi en Moskee El Islam , Windelstreenstraat 2 - Valkeniersstraat 19b, 3630 Opgrimbie, BE
Wanneer?
zo 27/04/14
 
Op vier locaties exposeert Tuinwijk2020 vele tientallen foto's die een beeld geven van 50 jaar wel en wee in de Turkse gemeenschap van Maasmechelen. Voor deze tentoonstelling kon Tuinwijk2020 rekenen op ondersteuning van het Ministerie van Cultuur en op medewerking van de Turkse verenigingen en gezinnen, de Stichting Erfgoed Eisden, het gemeentebestuur en de dienst Erfgoed.
Waar?
Tehvid Moskee , Oude Baan 26, 3630 Eisden, BE
Wanneer?
van 27/04/14 tot 24/05/14
 
Museum van de Mijnwerkerswoning
Ontdek hoe de mijnwerkers leefden. “Alsof de kompel thuis gaat komen…”: Dit is de indruk die men in deze goede kamer, woonkeuken en slaapkamers krijgt. De bemeubeling, de versieringstechnieken, de voortuin en achtertuin getuigen enerzijds van de creativiteit van de bewoners van verschillende nationaliteiten en anderzijds van het gecontroleerde wonen onder de ogen van alziende bazen.
Waar?
Museum van de Mijnwerkerswoning , Marie José-straat 3, 3630 Maasmechelen, BE
 
Exclusieve Collectie Karnavalmemorabilia
Het carnavalmuseum geeft de historiek van het carnaval in Maasmechelen weer. De omvang en de grote variatie van deze collectie uit zich in de uitgestalde attributen, foto’s, affiches, afbeeldingen, en de prachtige kostuums.
Waar?
Karnavalmuseum , Deken Bernardstraat 7, 3630 Maasmechelen, BE
 
Molen Nieuw Leven
De Molen “Nieuw Leven” is een half open standaardmolen uit 1801 die behoorde tot de domeingoederen van de familie Vilain XIIII. In 1920 werd de molen eigendom van de steenkoolmijn Eisden en nog later werd de molen aangekocht door de gemeente Maasmechelen. Ze werd reeds in 1945 als monument beschermd en behoord tot het oudste windmolentype.
Waar?
Molen Nieuw leven , Molenstraat 48, 3630 Maasmechelen, BE
 

UiT in Maasmechelen Evenementen invoeren