POLLIE GREGOOR - Onderweg … een bloemlezing

zondag 26 januari 2020 van 17:00 tot 20:00
Show map CC MAASMECHELEN
Koninginnelaan 42
3630 Maasmechelen

gratis

 

POLLIE GREGOOR - Onderweg … een bloemlezing

UiTPAS

Beeldhouwkunst

Opening expo: zondag 26 januari 2020 om 17 uur
Pollie Gregoor verdiende, mede door zijn jarenlang engagement als docent schilderkunst in het kunstonderwijs, zijn sporen als schilder van een schijnbaar steeds abstracter wordend werk. Multidisciplinaire installaties en landartprojecten spelen de laatste jaren een steeds grotere rol in zijn artistieke praktijk.
Als nomadisch kunstenmaker slaat hij - steeds onderweg - al wandelend, trekkend, reizend - ver weg of dichtbij - mentale en tastbare indrukken en sporen op. Sporen in allerlei vormen: herinneringen, een oogopslag, een foto, een schets, opraapsels, ... De sculpturen van Pollie Gregoor bestaan hoofdzakelijk uit wat hij noemt ‘gesprokkeld schroot’ en andere verzamelde objecten, met een voorkeur voor doorleefde roestvlakken met beschadigde texturen, als sporen uit een ver, onbekend verleden. Zoals archeologische artefacten, verwijzend naar niet te achterhalen culturen of opgegraven relicten, die hun ongeschreven geschiedenis
meetorsen. De sculpturen van Pollie Gregoor belichamen vergankelijkheid. Ze ademen het poreuze verval van hun wezen: roestig metaal en knoestig hout, af en toe ook nog omwikkeld met flarden leer, lagen asfalt, lappen stof. In zijn uit ‘gesprokkeld schroot’ opgebouwde sculpturen kiest hij voor een meer
figuratieve, vertellende vormtaal, hoewel de onderliggende gedachte er een blijft van afwachtende bezinning. Een vérgaande versobering van het kleurenpalet versterkt de contemplatieve, haast sacrale uitstraling van zijn werk.
Beeld: achtergrond schilderij uit de reeks Palimpsest, sculptuur uit de reeks Ontrafeld
Expoperiode: zondag 26 januari tot en met 22 februari 2020
Openingsdagen en -uren: ma t/m vr: van 10 tot 12 uur en van 13 tot 20 uur, za: van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur (gesloten op zondagen)

Bron: UiTinVlaanderen.be